Приятели: Велоклуб БУЛБАЙК | BULMOTORS.COM |Авто Гуми | Pit Stop Tuning Shop | Pitstoptuning Blog | Viptuning.bg | Viptuning Blog | Тунинг Фест | Коктейли | Sepultura | Pitstoptuning форум | Fk-Automotive | Watereffect-bg | Hamann | Brabus | KN Filters | D&W Tuning | Sprint Booster | Mydizain | Onebg | DigDice | Форум Силистра | Google Earth Forum
Хитринки (Как се почиства ...?) >> Директория за статии - OneBG


Onebg.org съдържа статии и публикации с много полезна информация, но имайте предвид, че в някои от темите са използвани цинични изрази.
Този сайт е направен с комерсиална цел.

Хитринки (Как се почиства ...?)

Публикувано от admin 29 декември 2009

* Позлатени предмети ще лъснат отново, ако ги натриете с парче бархет, потопено в смес от 2-3 белтъка и 1 лъжица течна белина.

* Замърсени сребърни предмети почиствайте с гореща сапунена вода и, докато са още топли, ги потопете в разтвор на половин литър вода и 100 г натриев тиосулфит. Накрая избършете с мека кърпа.
За същата цел може да използвате и паста за зъби. Щом изсъхне, избършете я с вълнен парцал.

* Кръговете, които оставят саксиите върху боядисания с блажна боя перваз на прозореца, почистете със спирт.

* Излъскайте кранчетата на чешмата с кората на 1 лимон.

* Мазни петна от паркета се почистват с кислородна вода, в която има няколко капки амоняк.

* Следи от чаши върху дървени мебели се махат, като мястото се натрие със смес от сол и зехтин. Оставя се да престои 1 час.

* Бронзовият свещник ще заблести, ако се намаже целият с помощта на четка за зъби, напоена с лимонов сок. После се изплаква с хладка вода.

* Зацапани плочки се освежават, като се измият с разтвор от вода и амоняк.

* Жълтите петна по бялата техника може да изчезнат, ако ги натриете със смес от 1/2 ч. ч. белина, 4 чаши топла вода, ? чаша сода за хляб. Нанася се върху петното за 10 мин. и се измива.

* Изделия от ракита (като кошници, панери) запазват по-дълго своята свежест, като редовно се почистват със солен разтвор.

* Неприятната миризма в хладилника може да се отстрани като се сложат няколко филии пресен хляб по рафтовете.

* За да бъдат умивалниците чисти, се търкат с горещ оцет. Мивката и плочките се посипват с хлебна сода, отгоре се поръсва лимонена киселина да шупне, след което се измива обилно с вода.

* За да останат дълго чисти и с блясък стъклата на прозорците, след всяко измиване се изтриват със смес от 2 части глицерин, 1 част вода и няколко капки амоняк.

* С кърпа, напоена в оцет, може да се изчисти замърсена яка на връхна дреха, сако, манто.

* Изсъхнали петна от блажна боя се изчистват с метилов спирт.

* Петната от бира върху цветна коприна се почистват, като се изтъркват с чист бензин. Когато се изпари, петното се изглажда между две кърпи.

* Мазнина от мъжка вратовръзка се премахва, като се посипе обилно петното с брашно и се остави 24 часа, след което се изпира или добре изчетква.

* Мастилени петна по дърво се премахват, като се натърква първо петното с мляко, а после с лимонов сок.

* Петната от ръжда се обработват с концентриран разтвор на лимонена киселина и обилно изплакване със студена вода. Върху навлажненото петно се поръсва лимонена киселина на прах и силно се трие.

* Лекета от урина се премахват, ако се намажат със спирт. Първо натрийте с перилен препарат и накиснете, после сложете спирт.

* Химически молив или мастило от химикалка се отстранява със спирт или бензол. При бели изделия след тази обработка се извършва избелване с кисло родна вода и амонячна вода.

* Шоколадът от дрехите се премахва, като натриете петното с течен перилен препарат, смесен с бензин. След това изперете и избелете.

* Кръв: Незабавно посипете петното със сол или газирана вода (сода) и го накиснете в студена вода.

* Дъвка: Търкайте с лед и дъвката ще се олющи.

* Кафе, шоколад: Накиснете в студена вода, разтъркайте със сапун и слаб разтвор на боракс, изплакнете и измийте в много гореща вода.

* Мръсни пелени: Накиснете предварително в разтвор от 45 мл сода за хляб в топла вода в леген или пералнята.

* Ръжда: Напоете с кисело мляко или лимонов сок, после разтъркайте със сол.Оставете на слънчева светлина, докато изсъхне, и измийте.

* Кръгове от саксии върху перваз, боядисан с блажна боя, се чистят със спирт. Петна върху байцова мебел се премахват със сол и растително масло, а върху полирани мебели - с пепел от цигара и масло. А за да станат отново лъскави, натрийте дървените плоскости на мебелите с топла бира.

* Мазни петна върху коприна или фин вълнен плат се отстраняват, като се посипят веднага с талк и подплата се постави салфетка. Така дрехата трябва да престои най-малко 12 часа. След това талкът се изглажда през салфетката с топла, но не гореща ютия.

* Боята се изчиства от стъклата, като се натрият със силен горещ оцет. Когато изсъхнат, се избърсват с вълнена кърпа.

* Петната от вино ще премахнете, като накиснете дрехата няколко часа в студена вода, а после третирате тъканта със спирт или силна ракия.

* Кофата за смет трябва от време на време да се изплаква с разтвор от вода и оцет. Така в нея няма да се образува плесен.

* Гипсовият таван се почиства с четка, която се потапя вхладкаводас разтворена в нея малко готварска сол.

* Медните и месинговите повърхности се почистват със смес от 30 мл 10-процентов амоняк, 15г.зъбен прах и 50 мл студена вода. Повърхността се търка с парче плат, натопено в тази смес.

* Гъбите за миене след продължителна употреба губят еластичността си и се развалят. Ако ги накиснете за известно време в разтвор от малко вода и повече оцет, ще измиете още доста чинии с тях.

* Мазните петна от готварската печка ще отстраните с лекота, ако поръсите плочата с готварска сол. После изтъркайте петната с вълнен парцал.

* Зацапаните следи по дървените мебели ще разкарате, ако намажете мястото с пяна за бръснене. После ги изтъркайте с мека четка.

* Петно от чай върху бяла блуза от коприна или сатен се отстранява само със специален препарат за избелване на фини тъкани.

* Петната от пот се премахват с разтвор от боракс.

* Потъмнелите сребърни бижута ще възвърнат блясъка си, ако ги потопите в горещата вода, в която сте варили картофи.

* Пердетата стават като нови, като се изперат в разтвор от сода бикарбонат, сол и прах за пране в равни количества.

* Петна от йод се почистват, като се намаже мястото с течен витамин C за около 10 минути и след това се изпере със студена вода.

* За да прогоним молците от гардероба, слагаме в торбичка от тензух равни количества канела и червен пипер.

* Готварската фурна се почиства лесно, след като в нея е преседяла паничка с 50 мл амоняк за 24 часа и след това се избърсва с влажна мека кърпа.

* Фаянсови плочки се почистват лесно с разтвор от 3с.л. амоняк и 1 л вода.

* Залепена дъвка върху дреха се изчиства лесно, като дрехата се слага в хладилна камера, докато замръзне, и след това се изчегъртва с ножче.

* Петна от загоряло по алуминиеви съдове ще отстраните, като ги търкате с току-що разрязана ябълка. След това измийте с вода и веро.

* Металният памук излъсква до блясък алуминиевите съдове, без да ги поврежда. Измитите алуминиеви съдове оставяйте да се отцедят или ги подсушавайте с кърпа, но не ги прибирайте мокри.

* Силно замърсените с мазнини емайлирани съдове се почистват чрез търкане със сода бикарбонат и веро.

* Пресни петна от трева се премахват, като тъканта се накисне в топъл разтвор от млечна киселина и алкохол. Накрая текстилното изделие се изпира по обичайния начин.

* Засъхналите мазни петна по дрехите се отстраняват, като се натрият с влажен памучен тампон,потопен в хлебна сода. Оставя се 30 минути и се изплаква.

* Мазните петна върху кожени облицовки се чистят с разбит яйчен белтък.

* Ръждивите петна по ютията се махат, като се затопли и намаже с пчелен восък. След това върху вълнен парцал се поръсва сол и се глади.

* Петната по огнеупорен съд се чистят, като се потопи в топла вода с малко разтворен в нея боракс. След няколко часа се измива с твърда дунапренова гъба.

* Тъмните петна по порцелана се измиват с топла вода и препарат за миене на съдове, след това се посипват със сол и се почистват с кърпа, натопена в спирт.

* Мазните петна по паркета се почистват с кислородна вода, примесена с малко амоняк.

* Петната от ягоди и малини се обработват с разтвор от боракс.

* Петната от ръжда се обработват с концентриран разтвор на лимонена киселина и обилно изплакване със студена вода.

* Върху навлажненото петно се поръсва лимонена киселина на прах и силно се трие.

* Лекета от урина се премахват, ако се намажат със спирт. Първо натрийте с пе рилен препарат и накиснете, после сложете спирт.

* Химически молив или мастило от химикалка се отстранява със спирт или бензол. При бели изделия след тази обработка се извършва избелване с кислородна вода и амонячна вода.

* Шоколадът от дрехите се премахва, като натриете петното с течен перилен препарат,смесен с бензин.Следтова изперете и избелете.

* Прясна кръв се изпира с хладка вода /30градуса С/,а старите петна с ензимен препарат. Може да се опита с каша от нишесте и студена вода. След изсъхване се изчетква.

* Петната от къна за коса върху изделия от вълна, полиамид и естествена коприна много трудно се отстраняват. Частичен ефект се постига чрез обработка с натриев хидросулфит и амонячна вода.

* Петна върху изделия от акрилнитрилни и полиестерни влакна лесно се отстраняват чрез натриване с течен перилен препарат и изпиране с топла вода. Такава обработка може да се приложи и при цветни памучни материи, но с частичен ефект.

* Бели памучни и целволени материи след обработката се избелват в разтвор на белина и вода 1:1 в продължениена 5 минути, а след това, без да се промиват, се накисват с разтвор на оцет и вода 1:1. Накрая се извършва обилно промиване със студена вода.

* Прахът от полирани и лакирани мебели се премахва с чиста мека кърпа от фланела, сукно или кадифе. В никакъв случай не използвайте влажна кърпа, защото от влагата политурата и лакът губят блясъка си, а може и да се отлепи облицовъчният материал.

* Стари петна от полирани мебели се премахват със смес от сол и олио. Сместа се оставявърху петното от 2 до 3 часа, след което се избърсва и мебелите се лъсват с чиста, мека вълнена кърпа.

* За освежаване на потъмнялата политура на мебелите вземете фланелено парче, свийте го на топка и го увийте в меко памучно парче. Потопете леко тампона в смес от равни части червено вино и олио. Търкайте,като описвате малки кръгове, докато получите желаната лъскавина.

* Изпитано средство за почистване на полирани мебели е търкането с парче мек плат, потопено в прясно мляко, а след това с кадифе или меко вълнено парче.

* Петна от червено вино може да се изчистят, като върху тях капнете бяло вино. След няколко минути петното ще изчезне.

* Почистването на петна от туш за мигли става с тампон, напоен в топла вода. Твърдата коричка се остъргва с нож. Мястото отново се третира с мокра гъба и се изсушава.

* За да се излъскат тъмнокафяви, черни и тъмночервени обувки, по-добре го направете с вътрешната бяла част на кора от банан.

* Силно замърсени изкуствени цветя, покрити с много прах, се поставят в хартиен плик, добавят се 5с.л. сол, разклащат се за 1-2 мин. и прахът е почистен от цветята.

* За да почистите месинга, намажете с кетчуп.
Оставете да действа 2-3 мин. Отстранете го с влажна кърпа.

Източник: DOMO

ФОТО ФОРУМ - Photo-Forum.me | ФОТОГРАФИЯ | ФОТО ГАЛЕРИЯ | СНИМКИ | ФОТО РЕВЮТА | ФОТО ТЕХНИКА | ФОТО БАЗАР

Подкрепи ме, като дадеш своят глас

Първия Български Бутон за споделяне

0 Responses to Хитринки (Как се почиства ...?)

Публикуване на коментар

Приятели: BG Market 24 |Авто Гуми | Pit Stop Tuning Shop | Pitstoptuning Blog | Viptuning.bg | Viptuning Blog | Тунинг Фест | Коктейли | Sepultura | Pitstoptuning форум | Fk-Automotive | Watereffect-bg | Hamann | Brabus | KN Filters | D&W Tuning | Sprint Booster | Mydizain | Onebg | DigDice | Форум Силистра | Google Earth Forum